Raymond Carver - Fil | Kitap Yorumu



Herkese selam, evet yine bir kitap sonu ve yolum buraya düştü. Birazdan size bahsedeceğim kitap ince gerçekten ince olmasına bakmayın, anlatılan öyküler o incelikten çok daha kalın bir kitap oluşturuyor. Raymond Carver'ın Fil adlı öykü kitabı aslında bu kitap hiç basılmamış sadece öyküleri dergilerde yayımlanmış ve sonradan bir araya toplanmış, yedi öyküden oluşan kitabı anlatmaya başlayalım bakalım. 


Fil, yedi öyküden oluşan, sürükleyici ve etkileyici bir kitap. Kahramanları tam kahraman gibi olmayan, bildiğimiz daha doğrusu gördüğümüz amerikan insanları. Genellikle başarısız, yeteneksiz, sıradan ve düz kişiler borcu olan, bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi olan ve birbirini aldatan insanları okuyoruz. Yazarın kalemini sevdim diyebilirim şu sıralar üst üste Stephen King okuduğum için aklım sürekli acaba ne zaman olay olacak dese dahi yazar minimalist bir anlatım ile bizlere yedi farklı yaşam sunuyor. 


Fil’de bulunan yedi öykünün altısı başarısız ilişkilerle ilgili. Sadece başarısız değil aynı zamanda oldukça da karışık ilişkiler.  Örneğin birinde karısını aldatan bir adam var ve bu adamın karısıda adamı aldatıyor. Evet okurken ben şaşırdım. 



Son hikâyeye kadar gördüğümüz şey; yoksulluk, hayalsizlik, kaçamayacağımız ilişkilere hapsolmuşluk, arzularımızın bizi zor durumda bırakması, değişen koşullara dayanamayıp bu yükü kaldıramayan insanlar, yoksulluğuna rağmen en yakınlarının sırtından geçinenler, dünyayı ve sevdiklerini bir fil gibi sırtında taşımak zorunda olan sıradan, olağan, hiç bir özelliği olmayan insanların duygularına tanık olmak.  Evet kitap içinde Fil bu anlamda geçiyor ki en sevdiğim öykü arasında yerini aldı. Fil'in en güzel hikâyesini yazar en sona bırakmış. "Ayak İşi"nde Çehov'un son günlerini ve saatlerini okuyoruz. Kitabı öneririm kesinlikle okumalısınız, iyi okurlar..
Raymond Carver - Fil | Kitap Yorumu Raymond Carver - Fil | Kitap Yorumu Reviewed by aahmettsezer on 31.12.18 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.