13 Reasons Why - Ölmek İçin 13 Sebep Dizi İnceleme



 Evet gençler bir dizi yorumu ile karşınızdayım aslında diziyi izleyeli baya oluyor ama biliyorsunuz ki blogum yeni ve elimden geldiği kadar bir şeyler yazmaya çabalıyorum lafı fazla uzatmadan "13 Reasons Why" incelemesine başlayalım. 

Dizimizin arkasında gayet iyi işler başaran Netflix var ve biz bundan şikayetçi değiliz. Aksine Netflix başarılı bir şekilde bu dizinin altından kalkması bizi mutlu etti.


Dizi bildiğimiz yada bilenin olmadıyıp şimdi öğreneceği gibi bir roman uyarlaması 2007’de piyasaya çıkan, ülkemizde de Artemis’in ‘Ölmek İçin 13 Sebep’ ismiyle yayınladığı kitaptan uyarlandı. Hatta diziye uyarlanmasının arkasında ünlü şarkıcı Selena Gomez bulunuyor. 

Kitabı okuyan Gomez, annesi ve bir yapımcıyla birlikte uyarlanması için kitabı Anonymous Content’e götürdü. 2012’de Universal iş birliğiyle onun başrolünde olacağı bir film çekilmesi planlansa da sonrasında proje diziye dönüştü.
Selena Gomez de annesi Mandy Teefey ve yapımcı Kristel Laiblin ile birlikte dizide yapımcı olarak yer aldı. -Selana ablamızın bu işin arkasında durması ve böyle bir diziye hayat vermesinde ki katkı ayakta alkışlanır ve Ünlülerde kitap okuyor!! diyip aradan çıkıyorum.- 



Konusunu ele alacak olursak ki almalıyız sonuçta diziyi inceliyoruz. 
Dizi, genç bir kızın intiharının perde arkasını anlatan bir yapım. Sezonu da 13 bölümden oluşuyor.
17 yaşındaki lise öğrencisi Hannah Baker bir süre önce intihar etmiş. Ortada geçerli bir neden yok gibidir, ailesi ise şoktadır. Lisenin parlak öğrencilerinden Clay Jensen, bu olayın üstünden bir süre geçtikten sonra kapısının önünde bir kutu buluyor. Kutunun içinden kasetler çıkıyor, kimden geldiği ise belli değil.


Toplamda yedi kaset. Her bir yüzünde numaralar olan, 13’e kadar giden bu kasetlerin ilkini dinlemeye başlayan Clay, ilk büyük şokunu yaşıyor: Kasetlerdeki ses Hannah’ya ait ve intiharına giden yolda başından geçenleri anlatacağını söylemekte. Her bir kaset yüzünde buna sebep olan bir kişiden bahsederek… Yani bu kasetleri aldıysan sen de bu kasetlerden birindesindir ve senin de her şeyde bir payın var demektir.
Eğer kurallara uymazsan kasetlerin içindekiler herkesin ulaşabileceği şekilde yayılacaktır. Çünkü kopyaları birisinde bulunmaktadır. Diyerek ölmüş olan ablamız bize kurallardan bahsediyor. 

  • Sırayla kasetlerin hepsini dinleyeceksin. 
  • Bitirdiğinde kendinden sonra bahsi geçen kişiye postalayacaksın.
Clay kasetleri hızlı dinleyemiyor, aslına bakarsanız bir kaseti iki günde filan bitirdiği oluyor. Çocuğun üstünde ki psikolojik baskı artıyor ve bizim Clay zorlu anlardan geçerek kasetleri dinlemeye çalışıyor. 

Birde kızlarının neden kendini öldürdüğünü kabul edemeyen bir ailemiz var. Evet bu ailene Hannah'nın ailesi okulu ihmalkarlık nedeniyle okulu dava ediyor. Bu nedenle okul da konuyu daha derinlemesine araştırarak öğrencileri mercek altına almaya başlıyor.


Sona doğru yaklaşırken hepinizin içinde tam bir ergen dizisi konu intihar ve ergen bir kızın dikkat çekmek amaçlı intihar ses kayıtlarından oluşan  boş bir dizi dediğinizi duyar gibiyim. Aslında ben hiç öyle demeye fırsatım olmadan dizinin sadece adına bakarak diziye başlamış biriyim ve bu Netflix bölümleri haftalara bölerek değil de pat diye önümüze hazır  sofra gibi sunduğu için dizi bir yada iki gün içinde bitmiş olabiliyor.


Konumuza dönelim dizide her lise öğrencisinin yaşadığı sorunlar bire bir işleniyor. Fakat bunun anlatım biçimi bize ders vermek ve olanları objektif bakmamıza neden olan bir psikolojik drama dizisi oluveriyor ve bu gayet güzel işlenmiş ve seyirciye güzel aktarılmış bu konu da şüpheniz olmasın. 


Kasetler dinlenmeye başladıkça bizim o anlara dönmemiz farklı bir bakış açısı ve dizi üzerinde ki karakterlere bakış açımızı değiştiriyor. Kasetlerde Hannah’nın gerçeklerini onun doğrularını onun bakış açısından dinliyoruz. Tabii ki hepsinin Hannah’nın ölümünde suçu olsa da, bazılarının art niyetten çok cahillikten böyle davranışlarda bulunduğunu, bazılarınınsa hayatlarının hayal edebileceğimizden çok daha zor olduğunu çok güzel anlatıyor.

Dizide oluşan merak duygusu sizi dizinin içine çekiyor ve 2.Sezonun hali hazırda geliyor olmasını biliyor olmamız sizin bu diziyi izlememe düşüncenizi ortadan kaldırır diye bilirim. İyi seyirler.





13 Reasons Why - Ölmek İçin 13 Sebep Dizi İnceleme 13 Reasons Why - Ölmek İçin 13 Sebep Dizi İnceleme Reviewed by aahmettsezer on 22.8.17 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.