Yeraltından Notlar / Kitap Yorumu


Bu gün sizlerle #kitapyorumu yapacağımız kitap “Yeraltından Notlar” yazar Fyodor Mihayloviç Dostoyevski işte başlıyoruz..
Puanım: 5/4.9
🌠
Dostoyevski bu romanında insanların beyin kıvrımlarında neşter dolaştırıyor diyebiliriz. Kitap bu kadar tokat gibi gelebilirdi, kulak verin dostoyevski’ye, o insanlık adına tüm gerçekleri söyleme cesaretini gösteriyor. insanlık hani şu kibrinden geçilmeyen, hani şu her şeyi bildiğini sanan, hani şu sen, ben, bizler, hepimiz… Okuyun ve cevapları birer birer görün.




“Yeraltından Notlar” iki kısımdan oluşuyor; bir “Yeraltı”, iki “Notlar”
·
“Yeraltı” kısmında yazarın ruh hali, çıkmazları, çelişkileri, buhranları, ıstırapları anlatılıyor ya da anlatılmıyor. Derin analizlere giriliyor veya saçmalıyor. Kitapta “Baylar” diye hitap edilmesi dikkatimi çeken ilk yeri olmuştu. Daha sonra yazarın okuyucuyla konuşması espriler yapmaya çalışması diğer dikkatimi çeken yanı oldu.

🌠

İkinci kısımda bir kahraman var yada yazarın ifadesiyle “anti-kahraman”. Yeraltından çıkmış, “canlı hayatı” yaşama mücadelesi veren, “güzel ve yüksek şeyleri” ifade etmeye çalışan, bocalayan bir böcek. Kitabın ikinci kısmı bana kalırsa daha hızlı ilerliyor. Birinci kısımda ki bazı anlamsız konuşmalar ve abi burada ne diyor havası katmıyor. İkinci kısım bambaşka bir yer oluveriyor.  Bir solukta okunmaya değer bir kitap oluveriyor.



“İnsan ahmak bir yaratık!İşin doğrusu ahmak değil de eşine ender rastlanan bir nankör!”
·
“Bize insan olmak, etiyle kemiğiyle canlı bir insan olmak bile zor geliyor. Yokmuşuz gibi davranmayı seviyoruz.”
Yeraltından Notlar / Kitap Yorumu Yeraltından Notlar / Kitap Yorumu Reviewed by aahmettsezer on 4.9.17 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.